Artykuły spożywcze:
food /fuːd/ – jedzenie
meal /miːl/ – posiłek
ingredient /ɪnˈɡriːdiənt/ – składnik
bread /brɛd/ – chleb
butter /ˈbʌtər/ – masło
cheese /tʃiːz/ – ser
milk /mɪlk/ – mleko
yogurt /ˈjoʊɡərt/ – jogurt
egg /ɛɡ/ – jajko
meat /miːt/ – mięso
chicken /ˈtʃɪkɪn/ – kurczak
beef /biːf/ – wołowina
pork /pɔːrk/ – wieprzowina
fish /fɪʃ/ – ryba
seafood /ˈsiːfuːd/ – owoce morza
shrimp /ʃrɪmp/ – krewetka
salmon /ˈsæmən/ – łosoś
tuna /ˈtuːnə/ – tuńczyk
sausage /ˈsɒsɪdʒ/ – kiełbasa
bacon /ˈbeɪkən/ – boczek
ham /hæm/ – szynka
vegetable /ˈvɛdʒtəbl/ – warzywo
potato /pəˈteɪtoʊ/ – ziemniak
tomato /təˈmeɪtoʊ/ – pomidor
onion /ˈʌnjən/ – cebula
garlic /ˈɡɑːrlɪk/ – czosnek
carrot /ˈkærət/ – marchew
cucumber /ˈkjuːkʌmbər/ – ogórek
lettuce /ˈlɛtɪs/ – sałata
spinach /ˈspɪnɪtʃ/ – szpinak
Posiłki i ich przygotowywanie:
breakfast /ˈbrɛkfəst/ – śniadanie
lunch /lʌntʃ/ – obiad
dinner /ˈdɪnər/ – kolacja
supper /ˈsʌpər/ – późna kolacja
snack /snæk/ – przekąska
dish /dɪʃ/ – danie
recipe /ˈrɛsɪpi/ – przepis
cooking /ˈkʊkɪŋ/ – gotowanie
baking /ˈbeɪkɪŋ/ – pieczenie
frying /ˈfraɪɪŋ/ – smażenie
boiling /ˈbɔɪlɪŋ/ – gotowanie
grilling /ˈɡrɪlɪŋ/ – grillowanie
roasting /ˈroʊstɪŋ/ – pieczenie
steaming /ˈstiːmɪŋ/ – gotowanie na parze
cutting /ˈkʌtɪŋ/ – krojenie
chopping /ˈtʃɒpɪŋ/ – siekanie
mixing /ˈmɪksɪŋ/ – mieszanie
peeling /ˈpiːlɪŋ/ – obieranie
serving /ˈsɜːrvɪŋ/ – serwowanie
plate /pleɪt/ – talerz
bowl /boʊl/ – miska
fork /fɔːrk/ – widelec
knife /naɪf/ – nóż
spoon /spuːn/ – łyżka
napkin /ˈnæpkɪn/ – serwetka
glass /ɡlæs/ – szklanka
cup /kʌp/ – filiżanka
mug /mʌɡ/ – kubek
bottle /ˈbɒtl/ – butelka
jar /dʒɑːr/ – słoik
can /kæn/ – puszka
box /bɒks/ – pudełko
bag /bæɡ/ – torba
fresh /frɛʃ/ – świeży
frozen /ˈfroʊzən/ – mrożony
organic /ɔːrˈɡænɪk/ – ekologiczny
healthy /ˈhɛlθi/ – zdrowy
sweet /swiːt/ – słodki
sour /ˈsaʊər/ – kwaśny
salty /ˈsɔːlti/ – słony
spicy /ˈspaɪsi/ – pikantny
bitter /ˈbɪtər/ – gorzki
delicious /dɪˈlɪʃəs/ – pyszny
tasty /ˈteɪsti/ – smaczny
bland /blænd/ – mdły
hot /hɒt/ – gorący
cold /koʊld/ – zimny
warm /wɔːrm/ – ciepły
raw /rɔː/ – surowy
cooked /kʊkt/ – gotowany
Lokale gastronomiczne:
restaurant /ˈrɛstəˌrɑːnt/ – restauracja
café /kæˈfeɪ/ – kawiarnia
bar /bɑːr/ – bar
pub /pʌb/ – pub
bakery /ˈbeɪkəri/ – piekarnia
pizzeria /ˌpiːtsəˈriːə/ – pizzeria
fast food /fæst fuːd/ – fast food
diner /ˈdaɪnər/ – mała restauracja
buffet /bəˈfeɪ/ – bufet
food truck /fuːd trʌk/ – food truck
takeaway /ˈteɪkəˌweɪ/ – na wynos
delivery /dɪˈlɪvəri/ – dostawa
catering /ˈkeɪtərɪŋ/ – catering
waiter /ˈweɪtər/ – kelner
waitress /ˈweɪtrɪs/ – kelnerka
chef /ʃɛf/ – szef kuchni
cook /kʊk/ – kucharz
customer /ˈkʌstəmər/ – klient
menu /ˈmɛnjuː/ – menu
order /ˈɔːrdər/ – zamówienie
Dodatkowe wyrazy:
juice /dʒuːs/ – sok
soda /ˈsoʊdə/ – napój gazowany
tea /tiː/ – herbata
coffee /ˈkɔːfi/ – kawa
wine /waɪn/ – wino
beer /bɪər/ – piwo
cocktail /ˈkɒkˌteɪl/ – koktajl
smoothie /ˈsmuːði/ – smoothie
milkshake /ˈmɪlkˌʃeɪk/ – mleczny koktajl
ice cream /ˈaɪs ˌkriːm/ – lody
cake /keɪk/ – ciasto
pie /paɪ/ – tarta
cookie /ˈkʊki/ – ciastko
biscuit /ˈbɪskɪt/ – herbatnik
chocolate /ˈtʃɒklɪt/ – czekolada
candy /ˈkændi/ – cukierek
jam /dʒæm/ – dżem
honey /ˈhʌni/ – miód
syrup /ˈsɪrəp/ – syrop
pancake /ˈpænˌkeɪk/ – naleśnik
waffle /ˈwɒfl/ – gofr
muffin /ˈmʌfɪn/ – muffinka
doughnut /ˈdoʊˌnʌt/ – pączek
breadstick /ˈbrɛdˌstɪk/ – paluszek chlebowy
croissant /kwɑːˈsɒnt/ – croissant
bagel /ˈbeɪɡəl/ – bajgiel
toast /toʊst/ – tost
cereal /ˈsɪəriəl/ – płatki śniadaniowe
oatmeal /ˈoʊtmiːl/ – owsianka
porridge /ˈpɒrɪdʒ/ – kasza owsiana
granola /ɡrəˈnoʊlə/ – granola
nut /nʌt/ – orzech
almond /ˈɑːlmənd/ – migdał
peanut /ˈpiːˌnʌt/ – orzech ziemny
walnut /ˈwɔːlˌnʌt/ – orzech włoski
cashew /ˈkæˌʃuː/ – orzech nerkowca
pistachio /pɪˈstɑːˌtʃioʊ/ – pistacja
raisin /ˈreɪzɪn/ – rodzynka
date /deɪt/ – daktyl
fig /fɪɡ/ – figa
apricot /ˈæprɪˌkɑːt/ – morela
peach /piːtʃ/ – brzoskwinia
plum /plʌm/ – śliwka
cherry /ˈʧɛri/ – wiśnia
berry /ˈbɛri/ – jagoda
kiwi /ˈkiːwiː/ – kiwi
papaya /pəˈpaɪə/ – papaja
coconut /ˈkoʊkoʊˌnʌt/ – kokos
lime /laɪm/ – limonka
grapefruit /ˈɡreɪpˌfruːt/ – grejpfrut
melon /ˈmɛlən/ – melon
cabbage /ˈkæbɪdʒ/ – kapusta
zucchini /zuˈkiːˌni/ – cukinia
eggplant /ˈɛɡˌplænt/ – bakłażan
chili /ˈʧɪli/ – papryka chili
herb /ɜːrb/ – zioło
spice /spaɪs/ – przyprawa
oil /ɔɪl/ – olej
vinegar /ˈvɪnɪɡər/ – ocet
sauce /sɔːs/ – sos
